Om aan een unieke behoefte in de grafische industrie te voldoen, komt sublimatieprinten op de markt. Het is een populaire printtechniek die duurzame afbeeldingen met een hoge resolutie op verschillende oppervlakken produceert. Weet jij dan hoe je deze opmerkelijke technologie kunt bereiken met een gewone printer? Nu is het onze beurt om jou te helpen! In deze blog van True Image duiken we in de wonderen van sublimatieprinten, het proces, de toepassingen en de methoden die een gewone printer in een sublimatieprinter veranderen.
Inhoudsopgave
- Introductie van thermisch sublimatieprinten
- Voorbereiden voor sublimatieprinten met een gewone printer
- Waar kun je sublimatie op toepassen?
- Hoe werkt een sublimatieprinter?
- Voorzorgsmaatregelen voor het gebruik van een kleurstofsublimatieprinter
Introductie van thermisch sublimatieprinten
Sublimatieprinten is een veelzijdig en innovatief digitaal printproces dat aan populariteit heeft gewonnen vanwege het vermogen om duurzame en levendige prints op verschillende oppervlakken te produceren. In tegenstelling tot traditionele printmethoden waarbij inkt op het oppervlak van een materiaal wordt aangebracht, zorgt sublimatieprinten ervoor dat de inkt de vezels van het materiaal binnendringt en een permanente verbinding creëert. Dit unieke proces maakt sublimatieprinten een voorkeurskeuze voor verschillende toepassingen.
De mogelijkheid van sublimatieprinten is het creëren van full-colour prints van fotokwaliteit met ingewikkelde details. Dankzij het kleursublimatieproces kunnen complexe ontwerpen, gradiënten en schaduwen worden gereproduceerd, wat resulteert in levendige en levensechte beelden. Dit maakt sublimatie ideaal voor toepassingen in de textiel- en kledingindustrie, waar ingewikkelde en kleurrijke ontwerpen veel gevraagd zijn. Voor individuen kan sublimatie ook in het dagelijks leven worden bereikt om interesses en kleuren toe te voegen.
Voorbereiden voor sublimatieprinten met een gewone printer
Sublimatieprinten vereist meestal speciale apparatuur. Met een gewone printer kunt u echter met een paar belangrijke voorbereidingen en aanpassingen nog steeds sublimatie-achtige resultaten bereiken.
Hier vindt u een handleiding over hoe u zich kunt voorbereiden op sublimatieprinten met een gewone printer:
- Sublimatieprinter: Sommige gebruikers zullen zich afvragen: wat is een sublimatieprinter? Of moet ik voor sublimatieprinten een speciale sublimatieprinter gebruiken? Hoewel standaardprinters misschien niet zijn ontworpen voor sublimatie, staan sommige modellen de conversie toe. Zoek naar printers die continue inktsystemen (CIS) of navulbare inkttanks accepteren en het gebruik van sublimatie-inkten toestaan.
- Sublimatie inkt: Sublimatie-inkt of dye-sublimatie-inkt is een speciale inkt op waterbasis die kan worden gebruikt om afgedrukte afbeeldingen te produceren. Deze worden vervolgens via het hete persproces overgebracht naar producten.
- Sublimatiepapier: Sublimatiepapier is een inkjetpapiermedium dat wordt gebruikt met een sublimatieprinter en sublimatie-inkt. Dit papier is in wezen een drager voor de inkt. Het is voorzien van een coating die ervoor zorgt dat de inkt nauw aan het oppervlak hecht met een minimaal inktverbruik.
- Warmtebron: Voor sublimatie is warmte nodig om de inkt op het materiaal over te brengen. Terwijl professionele sublimatieprinters ingebouwde verwarmingen hebben, heeft een normale printer een externe warmtebron nodig. Een digitale heteluchtpers handhaaft een goede, constante temperatuur en brengt een gelijkmatige hoeveelheid warmte aan op alle delen van het product binnen het gebied van het verwarmingselement.
- Bedrukte objecten: Selecteer objecten die u wilt afdrukken. Deze blanco's zijn compatibel met de hitteperstemperatuur en -duur die nodig zijn voor sublimatieoverdracht.
- Beschermende materialen: Om beschadiging van het sublimatiepapier en de te bedrukken objecten te voorkomen, kunt u het plaatsen van beschermende materialen of siliconenvellen tussen de hittepersplaat en het sublimatiepapier helpen kleven voorkomen en een gelijkmatige inktoverdracht garanderen.
- Hulpgereedschappen: Schaf basishulpmiddelen voor sublimatie aan, zoals hittebestendige tape, waarmee u het sublimatiepapier tijdens het warmteoverdrachtsproces aan het materiaal kunt bevestigen. Dit zorgt ervoor dat het papier niet wegglijdt, wat resulteert in nauwkeurige en heldere afdrukken.
- Let op: Bij sublimatie is warmte nodig en bij sommige inkten kunnen dampen vrijkomen. Zorg voor voldoende ventilatie op uw werkplek om een veilige werkomgeving te garanderen. Gebruik de printer en de hittepers in een goed geventileerde ruimte of overweeg het gebruik van een zuurkast.
Waar kun je sublimatie op toepassen?
Er zijn honderden sublimatieplano's op de markt die na conversie met een gewone printer kunnen worden bedrukt. Je kunt prachtige, full-colour ontwerpen in veel dingen sublimeren! De meest populaire toepassingen van sublimatie zijn het maken van gepersonaliseerde items, zoals:
- Polyesterstoffen: Sublimatie is ideaal voor textiel op polyesterbasis, zoals T-shirts, truien en sportkleding. De synthetische aard van de stof zorgt voor een levendige en duurzame inktoverdracht.
- Keramiek: Mokken, borden, tegels en andere keramische voorwerpen zijn populaire opties voor sublimatie. De hittebestendige coating op deze oppervlakken vergemakkelijkt de hechting van sublimatie-inkten, wat resulteert in levendige en duurzame prints.
- Metalen: Aluminium en andere metalen voorzien van een polyesterlaag zijn geschikt voor sublimatie. Dit omvat items zoals fotoplaten, sleutelhangers en metalen platen.
- Overig: Diverse producten zijn voorzien van een polyester coating, waaronder telefoonhoesjes, muismatten en puzzels.
Hoe u een gewone printer kunt ombouwen tot een sublimatieprinter (bijvoorbeeld: Epson ET-2800)
Als de printer een thermische printkop heeft, kan deze niet worden gebruikt voor sublimatieprinten. Dit komt omdat dergelijke printers alleen inkten op waterbasis gebruiken waarvan de toepassing beperkt is tot het afdrukken van foto's. Daarom zijn inkjetprinters van Canon, HP, Lexmark, Dell of Kyocera niet geschikt. Printers die een micro-piëzo-printkop gebruiken, kunnen worden gebruikt voor sublimatieprinten. Over het algemeen zijn dit inkjetprinters uit de Epson Eco Tank-serie. Brother-printers maken ook gebruik van micro-piëzo-printkoppen, dus in theorie kunnen ze worden gebruikt, maar ze zijn geen gebruikelijke keuze op de markt. Vandaag leggen we uit hoe je een gewone printer kunt ombouwen tot een sublimatieprinter, met als voorbeeld de Epson Eco Tank ET-2800.
Hoe werkt een sublimatieprinter?
Een sublimatieprinter werkt volgens het principe van sublimatie, een proces waarbij een stof rechtstreeks van een vaste naar een gasvormige toestand gaat zonder de vloeibare fase te passeren. In de context van printen is sublimatie de omzetting van vaste inkt in een gasvormige toestand, die vervolgens doordringt en zich hecht aan het oppervlak van het printmateriaal.
De printer maakt gebruik van speciale sublimatie-inkten, meestal in de vorm van effen kleurenfilms of cartridges. Deze inkten bevatten kleurstoffen die een hoge affiniteit hebben voor polyestervezels en polymeren. Wanneer sublimatie-inkten worden verwarmd tot 400℉, veranderen ze in een gas en vormen ze een permanente verbinding met lichte of 100% witte polyesterstof of artikelen met een polymeercoating.
Terwijl het gas afkoelt, keert het terug naar een vaste toestand en nestelt de kleurstof in het oppervlak van het materiaal. Het resultaat zijn levendige afdrukken van hoge kwaliteit met een uitstekende kleurweergave en duurzaamheid.
Voorzorgsmaatregelen voor het gebruik van een kleurstofsublimatieprinter
Het gebruik van een sublimatieprinter vereist het werken met speciale materialen zoals sublimatiepapier en inkt. Om de beste resultaten te bereiken en de levensduur van uw apparatuur te garanderen, dient u de volgende voorzorgsmaatregelen in acht te nemen:
- Zorg voor geschikt drukwerk: Niet alles kan worden bedrukt met een sublimatieprinter. Sublimeerbare materialen moeten van polyester zijn of bedekt zijn met een speciale polymeercoating. De sublimatie-inkt hecht zich aan deze coating en wordt onderdeel van de coating/product. Alle producten die worden verkocht als ‘klaar voor sublimatie’ of ‘compatibel voor sublimatie’ zijn vooraf gecoat en klaar voor gebruik. Puur katoen heeft daarentegen niet dezelfde absorptie-eigenschappen voor sublimatieprinten.
- Zorgen voor de grootte van uw ontwerp: Wanneer u uw ontwerpen op maat maakt voor sublimatie, moet u ervoor zorgen dat het ontwerp goed op het substraat past en overeenkomt met de afmetingen van het sublimatiepapier. Gangbare sublimatiepapierformaten zijn verkrijgbaar in verschillende formaten om aan verschillende printbehoeften en toepassingsscenario's te voldoen, A4 (210 mm x 297 mm), A3 (297 mm x 420 mm), A2 (420 mm x 594 mm) enzovoort.
- Vermijd het mengen van gewone inkt met sublimatie-inkt: gewone inkt is ontworpen voor standaard printprocessen en ondergaat niet het warmteoverdrachtsproces dat nodig is voor sublimatie. In combinatie met sublimatie-inkt kan dit kleurvervorming en vlekken veroorzaken of zelfs voorkomen dat de inkt goed op het substraat wordt overgebracht. Dit kan uw afdrukken verpesten en mogelijk uw printer of sublimatiepapier beschadigen. Om succesvol sublimatieprinten te garanderen, dient u altijd uitsluitend sublimatie-inkt te gebruiken en de aanbevolen printprocedures te volgen.