DTF-printen is een nieuwe, op maat ontworpen printmethode die de afgelopen jaren in de drukkerijbranche is ontstaan. Deze technologie wordt steeds populairder vanwege de veelzijdigheid, kwaliteit en efficiëntie. Dus, wat is DTF-printen? In deze blog duiken we dieper in hoe het werkt, de voor- en nadelen en DTF-printers.

Inhoudsopgave

I. Wat is DTF-printen

Wat betekent DTF in printen? DTF staat voor Direct to Film Printing. DTF-printen is een printmethode die levendige patronen overbrengt op het oppervlak van textiel. Hierbij wordt het patroon op een speciale film geprint en vervolgens met hitte en druk overgebracht op de stof.

Waarvoor kan DTF-printen worden gebruikt?

DTF-printen heeft een breed scala aan toepassingen en kan worden gebruikt voor zowel massaproductie als gepersonaliseerd ontwerp van textiel, met name kleding.

  • Mode: massaal geproduceerde kleding of gepersonaliseerde kleding, waaronder T-shirts, hoodies en sportkleding.
  • Promotionele producten: aangepaste artikelen, zoals tassen, hoeden en accessoires.
  • Huishoudelijke producten: huishoudtextiel, zoals kussens, gordijnen en stoffering.
    Kleine bedrijven en hobbyisten: maak gepersonaliseerde geschenken, aangepaste ontwerpen en meer.

Wat heb ik nodig voor DTF-afdrukken?

Over het algemeen vereist het DTF-afdrukproces de volgende items:

  • DTF-printersoftware: RIP-software (Raster Image Processor-software) is een speciale software die wordt gebruikt om ontwerpbestanden te verwerken in DTF-afdrukken. Het regelt de afdrukkleur, de grootte van de inktdruppel, het inktvolume en verschillende factoren die de afdrukkwaliteit beïnvloeden om een nauwkeurige kleurreproductie te garanderen.
  • DTF-printer: DTF-printer is de kern van DTF-afdrukken. Het gebruikt specifieke inkt om op PET-folie af te drukken. Normale inkjetprinters kunnen geen DTF-afdrukken uitvoeren, tenzij het wordt verbeterd met een DTF-conversiekit en DTF-inkt.
  • DTF-film: PET-films (polyethyleentereftalaatfilms) staan ook bekend als DTF-overdrachtsfilms. Het is het medium dat ontwerpen overbrengt op stof. Meestal verkrijgbaar in de vorm van vellen en rollen. Het wordt geclassificeerd in koud-pellende DTF-film en warm-pellende DTF-film op basis van temperatuur.
  • Kleefpoeder: DTF-poeder is wit korrelig. Het wordt aangebracht op natte inkt op bedrukte film en fungeert als een kleefstof tijdens het overdrachtsproces, waarbij het ontwerp aan de stof wordt gehecht.
  • DTF-inkten: Gespecialiseerde inkten (cyaan, magenta, geel, zwart en wit) die worden gebruikt in het DTF-proces zijn ontworpen om te hechten aan PET-folie en levendige kleuren te produceren.
  • Automatische poederschudder: Een machine die kleefpoeder gelijkmatig over de bedrukte film verspreidt en overtollig poeder verwijdert, vaak gebruikt voor commerciële doeleinden.
  • Uithardingsoven: Een oven die wordt gebruikt om het kleefpoeder op de PET-folie te smelten ter voorbereiding op de overdracht, ook vaak gebruikt voor commerciële doeleinden. Voor persoonlijk gebruik kunt u een hittepers gebruiken om het kleefpoeder te smelten.
  • Hittepers: Een machine die hitte en druk gebruikt om patronen van PET-folie op stof over te brengen. U kunt het ook gebruiken om DTF-poeder op PET-folie te smelten.

II. Hoe werkt DTF-afdrukken

Hoe druk ik DTF-transfers af? Hier is het stapsgewijze proces voor DTF-transferafdrukken.

1. Ontwerp uw patroon

De eerste stap in het DTF-proces is het maken of selecteren van een ontwerp. U kunt RIP-software gebruiken om uw gekleurde ontwerpen te maken of aan te passen om een nauwkeurige kleurreproductie en afdrukkwaliteit te garanderen.

2. Druk het ontwerp af

Neem een vel PET-folie en plaats het in een DTF-printer die is uitgerust met DTF-inkten. De printer drukt eerst de afbeelding in kleur af op de folie. Nadat de eerste laag is gemaakt, legt de DTF-printer een laag witte inkt over de hele afbeelding, waardoor de eerste laag volledig wordt bedekt. Deze witte laag zorgt ervoor dat de kleuren in de afbeelding levendig blijven wanneer ze op de stof worden overgebracht.

3. Kleefpoeder aanbrengen

Na het afdrukken is de inkt op de DTF-transferfolie nog nat. Breng gelijkmatig kleefpoeder aan op de natte inkt. Dit poeder blijft aan de inkt plakken, waardoor uw ontwerp goed aan de stof hecht. Schud vervolgens de DTF-folie om overtollig poeder te verwijderen.

4. De DTF-overdrachtsfilm uitharden

Gebruik een uithardingsoven met een luchtreiniger om de film te verwarmen om het poeder te smelten. Een hittepersmachine kan deze stap ook uitvoeren. Het gesmolten poeder ziet eruit als een sinaasappelschil.

5. Voorpersen en warmteoverdracht

Plaats de stof voor de warmteoverdracht 2 tot 5 seconden in een hittepers om deze te ontvochtigen en voor te persen. Hierdoor wordt de stof glad en klaar om het patroon te ontvangen.

Plaats vervolgens de DTF-film op de stof met het bedrukte patroon naar beneden. Gebruik de hittepers 15 tot 20 seconden om het patroon op de film over te brengen op de stof.

6. Pellen en laatste persing

Wacht na de warmteoverdracht tot het ontwerp iets is afgekoeld en trek de PET-film voorzichtig eraf. Nadat de film is verwijderd, moet de patroonstof terug in de hittepers worden geplaatst voor een andere persing. Deze laatste persing helpt de duurzaamheid van het patroon te vergroten, zodat het bestand is tegen wassen en slijtage.

Door de bovenstaande stappen te volgen, krijgt u DTF-transferprints van hoge kwaliteit met levendige kleuren. Deze printontwerpen hebben meestal een hoge resolutie en gaan lang mee.

Bekijk de onderstaande video om meer te weten te komen over film-DTF-printen.

III. Voor- en nadelen van DTF-transfers

Voordelen

1. Geen voorbehandeling vereist: In tegenstelling tot sommige andere printmethoden, zoals DTG-printen, vereist DTF-printen geen voorbehandeling van de stof, wat tijd en moeite bespaart.

2. Veelzijdigheid: Dit is een van de belangrijkste voordelen van DTF-printen. Het is compatibel met een breed scala aan soorten stoffen, zoals katoen, polyester en mengsels. Vanwege de veelzijdigheid blijkt het een uitstekende keuze te zijn voor verschillende toepassingen.

3. Kwaliteit: Warmteovergedragen DTF-prints hebben levendige kleuren, een hoge resolutie kleurechtheid en fijne details. De prints zijn helder en kunnen complexe ontwerpen nauwkeurig reproduceren.

4. Duurzaamheid: Na het printen heeft de stof een langdurige print en uitstekende wasbaarheid. De prints kunnen meerdere wasbeurten doorstaan zonder merkbare vervaging of verslechtering.

5. Hoge printsnelheden: Het printproces is vereenvoudigd in vergelijking met traditioneel zeefdrukken of DTG-printen. Dit maakt het een ideale keuze voor bedrijven die snel en efficiënt aangepaste prints moeten produceren.

Nadelen

1. Problemen met duurzaamheid: DTF-prints zijn weliswaar duurzaam, maar gaan mogelijk niet zo lang mee als andere methoden, zoals sublimatie of zeefdruk. Regelmatig wassen en dragen kan ertoe leiden dat bepaalde delen van het patroon na verloop van tijd barsten of vervagen.

2. Kosten: Ten eerste zijn DTF-printers duurder dan sublimatieprinters. Bovendien is de initiële investering voor dit printen ook hoog, omdat u ook andere DTF-apparatuur moet aanschaffen, vooral voor kleine bedrijven of hobbyisten.

3. Ademend vermogen: DTF-printen is niet geschikt voor grote ontwerpen, omdat het niet ademend is. Het langdurig dragen van DTF-geprinte kleding kan ongemak veroorzaken.

IV. Wat is een DTF-printer

    

Wat voor soort printer heb ik nodig voor DTF-transfers? Het antwoord is een DTF-printer. Een DTF-printer is een aangepaste professionele inkjetprinter die ontwerpen op PET-folie kan printen met DTF-inkten. Deze printer is het kernonderdeel van het DTF-printproces en brengt hoogwaardige, levendige ontwerpen over op verschillende stoffen.

De markt voor DTF-printmachines groeit snel, gedreven door de groeiende vraag naar op maat bedrukte kleding en andere producten. Naarmate meer bedrijven en particulieren de voordelen van DTF-printen erkennen, breidt de markt zich uit met nieuwe modellen en innovaties. Hoewel de initiële kosten van DTF-printen hoger zijn in vergelijking met andere printmethoden, maken de veelzijdigheid en kwaliteit het een aantrekkelijke optie.

V. DTF-printen versus sublimatieprinten

DTF-printen verschilt op verschillende manieren van dye-sublimatieprinten:

1. Materiaalcompatibiliteit: DTF-printen kan worden gebruikt op een breed scala aan stoffen, waaronder katoen, polyester en mengsels. Sublimatieprinten is daarentegen beperkt tot polyesterstoffen of artikelen met polyestercoatings.

2. Afdrukkwaliteit: Beide methoden leveren afdrukken van hoge kwaliteit op, maar DTF-printen produceert doorgaans levendigere kleuren en fijnere details. Sublimatieprinten daarentegen zorgt voor een diepere kleurpenetratie, waardoor de afdrukken minder snel vervagen na verloop van tijd.

3. Duurzaamheid: Sublimatieprinten is over het algemeen duurzamer en kan veelvuldig wassen en dragen weerstaan zonder merkbaar te vervagen. DTF-printen is ook duurzaam, maar gaat bij veelvuldig gebruik mogelijk niet zo lang mee als sublimatieprinten.

4. Complexiteit: DTF-printen omvat meer stappen, zoals het aanbrengen van kleefpoeder en uitharden, waardoor het proces complexer wordt. Dye-sublimatieprinten is eenvoudiger, maar vereist een speciaal polyestersubstraat. Juist vanwege de eenvoudige stappen vragen veel mensen zich af of ze een aangepaste inkjetprinter kunnen gebruiken voor sublimatieprinten. We hebben een blog, Can You Use a Regular Printer for Sublimation, ter referentie.

5. Kosten: DTF-printers zijn over het algemeen duurder dan sublimatieprinters, hoewel DTF meer flexibiliteit biedt in printmaterialen. Bovendien kost DTF-printen meer omdat er meer apparatuur voor nodig is dan voor dye-sublimatieprinten, zoals een automatische poederschudder en uithardingsoven.

VI. Afronding

    

DTF direct-to-film DTF-printen is een interessante en innovatieve printtechnologie die we u ten zeerste aanraden om te proberen. Het heeft veel voordelen, waaronder veelzijdigheid, hoge printkwaliteit en hoge printsnelheden. Hoewel er enkele nadelen zijn, zoals hoge initiële kosten en een complex proces, geloven veel gebruikers dat het vol zit met onbeperkte mogelijkheden.

Printerhandleiding

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd

Aanbevolen producten

 TN248XL TN248XL
Huismerk Brother TN248XLCMYK Toner 4-kleuren Multiverpakkingen Hoge capaciteit
UitverkoopprijsVanaf €139.95 Normale prijs€164.14
Op voorraad
HP 220AHP 220A 4-pack
Huismerk HP 220A BK+CMY Standaard Capaciteit Toners 4-Pack
€214.14incl. BTW    Normale prijs€269.95
Uitverkocht